Tipuri_peleti_432_175Peletii din lemn sunt combustibili solizi naturali și biocompatibili obținuti prin intermediul unui proces industrial mecanic, avand ca materie prima scoarța de copac, rumeguș (rezultat din prelucrarea masei lemnoase), busteni, plante energetice etc dar nu si deșeuri lemnoase contaminate cu orice fel de substante poluante.De altfel, puritatea produsului (absenta materialelor poluante) este una dintre principalele cerinte.

IMPORTANT! Materialul lemnos utilizat, este rezultat in urma igienizarilor periodice (crengi uscate, arbori doborati de vant etc) si provenit doar din paduri sanatoase. Toate crengile sau arborii astfel rezultati, sunt insotiti obligatoriu de documentele legale ce atesta originea, parcela si motivul igienizarii. Alte materiale vegetale utilizate in producerea peletilor provin din culturi de plante energetice, cum ar fi: Cardon (cynara cardunculus), Salcia energetica (salix viminalis energo), Paulownia tomentosa, dar si resturi vegetale rezultate in urma activitatilor agricole.

Schema productie peleti

Peletii din lemn, sunt realizati in marea lor majoritate din esente de lemn rasinos (brad si molid) dar si din esenta tare (fag) . In procesul de fabricatie al preletilor din fag, se adauga si lemn rasinos (maxim 10%), avand ca scop „lipirea” fibrelor prin lignificare si rasina rezultata.

Peletii au forma cilindrica, diametrul acestora fiind cuprins intre 6 si 8 mm (in cazul peletilor pentru uzul industrial), avand lungimi cuprinse intre 5 si 45 mm in functie de compusul lor. Sunt realizati prin comprimarea si extrudarea la presiune inalta a materiilor vegetale uscate (umiditate cuprinsa intre 7 si 10 procente) si fara a se folosi lianti chimici, decat cei produsi de insasi plantele din care este produs respectivul pelet (ex: rasina). Prin urmare, un avantaj major il reprezinta spatiul redus necesar depozitarii acestora: 1 tona de pelete este echivalenta cu aproximativ 1,5 m³.