Noi cai de obtinere a independentei energetice a Romaniei: biomasa

posted in: Noutati | 0

In data de 8 martie 2016 in Bucuresti la Centrul Militar National a avut loc masa rotunda cu tema: “Noi cai de obtinere a independentei energetice a Romaniei: biomasa”.

La eveniment au luat parte Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Jean Valvis, vicepreședinte AOAR, Gustav Melin, președinte AEOBIOM (Asociatia Europeană pentru Biomasă), Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputatilor și Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputatilor, Ionel Nitu, președintele New Strategy Center, presedinte APPBR Dorin Sfaca, Catalina Parau și altii.

 

Discutiile s-au axat pe tema soluțiilor alternative pentru obținerea independenței energetice, biomasa fiind subiectul principal.

În intervenția sa, ministrul Achim Irimescu a afirmat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin politicile sale, sprijină dezvoltarea agriculturii și culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricolă Comună. Ca și în cazul celorlalte culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăți directe din fonduri europene, cât și la ajutorul național tranzitoriu finanțat din bugetul național. Cuantumul/ha al acestor plăți, se stabilește anual prin Hotărâre a Guvernului, după determinarea suprafețelor eligibile la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, până la finalul lunii martie. Tot din bugetul național, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferența dintre acciza standard și acciza redusă de 21 euro/1000 litri motorină. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha.

S-a discutat despre sustinerea promovarii produsului pelet pe piata interna ca sursa alternativa de incalziere in zonele rurale si rezidentiale.

Sedinta s-a incheiat cu promisiunea realizarii unui grup de lucru format din presedintele comisiei economice din Parlament cu reprezentantii Ministerului Energiei, Ministerului Mediului al Silviculturii si al Asociatiilor profesionale patronale din sectorul biomasei si biogazului (ARBIO si APPPB).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.