Peleţii sunt un combustibil standardizat. Fiecare producător trebuie să respecte anumite cerințe pentru a permite o încălzire corespunzătoare și eficientă energetic. Prin standardul european EN 14961-2 s-au stabilit cerințele de calitate pentru peleţi, pentru acordarea certificatului EN Plus.

ENplus certifică calitatea la producător, dar de asemena verifică comercializarea şi logisitca. Astfel asigură o continua verificare a calităţi şi transparenţă de la producător la consumatorul final. Pentru consumatori, noul sistem ofera mai multe avantaje: printre altele, asigura valori stricte un proces de ardere buna.

Parametri_EN_Plus

Astfel, pentru peleti exista 3 clase de calitate: A1, A2 respectiv clasa B. In principal, aceste clase sunt diferentiate prin dimensiuni (lungimea maxima 40 mm),  procentul maxim de pulberi sau elemente cu o lungime mai mica de 3,15 mm (mai putin de 1% din cantitatea ambalata), cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii (≤ 0,7% pentru clasa A1 si ≤1,5% pentru clasa de calitate A2), temperatura de ardere completa (≥1200°C pentru clasa A1 respectiv ≥1100°C pentru clasa A2).

Clasa de calitate A1 (denumita si calitatea premium) este cea mai des utilizata, fiind consumata in special in sectorul rezidential pentru arderea in sobe si boliere individuale, produc cea mai scazuta cantitate de cenusa si cel mai important au  si cea mai crescuta putere calorica.

Clasa de calitate A2 este utilizata pentru arderea in instalatii mai mari si produce o cantitate mai mare de cenusa.

Clasa de calitate B, denumita si clasa “industriala” produce cantitatea cea mai mare de cenusa, poate avea in compunere chiar si impuritati (nisip etc) avand o putere calorica semnificativ mai mica decat cea a clasei A2.  Pentru aceasta clasa de calitate nu este obligatorie certificarea EN Plus.

In functie de sectorul de utilizare al sobelor sau boilerelor (rezidential sau industrial), producatorii si instalatorii recomanda imperativ utilizarea peletilor certificati EN Plus.

Logo_ENPlusA1
Exemplu certificare EN Plus A1 (Producător România).
Logo_ENPlusA2
Exemplu certificare EN Plus A2 (Producător România).
Logo_ENPlusB
Exemplu certificare EN Plus B (Producător România).