BRICHÉTĂ, brichete, s. f. 1. Produs obținut prin brichetarea materialului mărunt sau pulverulent, în forme geometrice regulate (paralelipipedice, ovoidale etc.), în vederea transportului, a folosirii sau a prelucrării lui ulterioare. – Din fr. briquette.

TipuriBricheteBrichetele – reprezintă cea mai simplă soluție pt a obține energie la costuri mici. Acestea au multiple proprietăți fizice, mecanice și chimice. Fac parte din gama combustibililor regenerabili, iar energia din ele conduce spre o dezvoltare sustenabila.

Brichetele sunt realizate din resturi de diferite tipuri: rumeguș, paie de grâu, bețe de rapiță, coji de diferite semințe, scoarță de copac și lista poate continua.

Bricheta rezultă in urma unui proces de comprimare a materialelor mai sus prezentate, fara liați și aditivi așadar este un produs 100% ecologic, caracterizat prin cresterea densității si mărirea puterii calorice.

Avantajele folosirii brichetelor:

  • este un produs uscat cu o umiditate de 8-10%
  • se aprinde ușor si are durabilitate în ardere
  • spațiul de stocare este mic, ferit de umezeală
  •  nu emană miros, scântei ;
  • în urma arderii rezultă puțină cenușă aproximativ 10%   aceasta putând fi folosită ca și fertilizator pentru sol.

Specificații:

  • Diametru intre 65 – 85 mm;
  • Lungimea poate varia de la 20-30 cm
  • Puterile calorice depind de materialele din care au fost ralizate.
  • În general, puterea calorică este de 5100 kcal/kg, spre deosebire de lemn, 2000 kcal/kg.